Политическата криза у нас взе за заложници хората в най-голямото свищовско

...
Политическата криза у нас взе за заложници хората в най-голямото свищовско
Коментари Харесай

Над 1200 жители в Овча могила бедстват без вода

Политическата криза у нас взе за заложници хората в най-голямото свищовско село Овча могила, където през вчерашния ден беше оповестено безсрочно бедствено състояние поради безводието. Година и половина – две по министерските бюра се трансферират плановете за довеждащи водопроводи за четири свищовски села, в това число и за Овча могила. 

Ситуацията към този момент е спешна, разяснява кметът на община Свищов Генчо Генчев. Вода във водоизточниците има, проблематични са водопроводите за селата Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово, където загубите са по 70-80 %. 

В Овча могила към този момент са обезпечени водоноски за битови потребности. От Държавния запас се чакат близо 10 хиляди литра минерална вода за пиянство. 

В министерствата стоят блокирани пари, а хората бедстват, разяснява Генчев: 

" Ето писмата, с които съм ги уведомявал с години – 2021, 2022, 2023-та, че проблемите съществуват и рискът е неминуем. Овча могила я преминахме преди 3 седмици на режим като мислим, че с това нещо ще успеем ". 

Но не съумяха да спасят най-голямото свищовско село. Вода във водоизточника има, няма годни тръби, която да я доведат до разпределителната мрежа, а от там до чешмите на хората в Овча могила, споделя Христан Христов, който е секретар на селото от 21 години: 

" Всички знаем каква е повода – това е довеждащият тръбопровод от прилежащото село Червена, което е близо 7 км. Проблемът е в това, че самото трасе минава около доста дерета, аграрни земи и повредите са доста и мъчно откриваеми, то е остаряло, амортизирано и към този момент е време, уповавам се, за замяна ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР